Atelier de jurnalism narativ pentru adolescenti (14-18 ani)

 

„Life itself is the most wonderful fairytale of all”. —Hans Christian Andersen

Atelierul de jurnalism narativ îşi propune să-i ajute pe participanţi să-şi dezvolte un “simţ al poveştii”. Citind şi analizând alte materiale narative, lucrând la propriile subiecte, cursanţii vor reuşi să identifice personaje şi scene numai bune de povestit, în imediata lor apropiere.

Acest atelier oferă cursanţilor instrumentele cu care să poată spune poveşti adevărate, pe care oricine le-ar citi cu sufletul la gură. Povestea celei mai populare fete din liceu, a unui meci palpitant, a unei trupe care repetă într-un garaj, a unui profesor care îţi schimbă viaţa, a unui puşti cu care nu vorbeşte nimeni, a primei iubiri, a unui bunic interesant – pot fi doar câteva exemple de naraţiuni pe care un adolescent le-ar putea surprinde în nuanţe foarte vii.

Învăţând tehnici de reporting, participanţii vor învăţa de fapt să-şi dezvolte spiritul de observaţie şi felul în care îi ascultă pe cei din jur.

Până la finalul atelierului, fiecare cursant va scrie un mini eseu personal sau un mini-profil al unui personaj identificat (în funcţie de alegere). Textele şi exerciţiile realizate la curs vor fi publicate online, pe un blog colectiv al participanţilor.

Fiecare curs va presupune analiza unor texte şi fragmente de text recomandate pentru lectură, însuşirea unor tehnici de bază (cum ne luăm notiţe în carneţel, cum structurăm un text, cum rescriem…) şi exerciţii practice. Toate materialele bibliografice vor fi împărţite la curs.

Atelierul de scriitură personală va avea patru componente majore:

  • Scris (exerciţii de scriere creativă, scrisul şi rescrisul unei poveşti);
  • Citit (Bibliografie);
  • Craft/Tehnică (de ce şi cum funcţionează anumite structuri, începuturi, scene, ş.a.m.d.);
  • Conversaţie (despre ce am scris, ce am citit…).

Suntem înconjuraţi de poveşti încă din copilărie, învăţăm din poveşti şi călătorim cu ajutorul lor peste tot în lume. Jacqui Banaszynski, deţinătoare a unui premiu Pulitzer pentru jurnalism, spune că “good storytelling can change the world”. Învăţând să descoperim şi să scriem poveşti adevărate primim (şi în acelaşi timp livrăm cititorilor), lecţii importante despre lume.


Alte ateliere si evenimente cu Ana Maria Ciobanu

atelier de scriere creativa pentru copii

Atelier de scriere creativa pentru copii (9-12 ani)

Bucuria născocirii unei lumi cu personaje şi reguli...  [Citeste mai mult]

Îmblânzirea cărţilor (II): De veghe în lanul de secară

“Dar mie cel mai mult îmi plac cărţile care, măcar din...  [Citeste mai mult]

Scriere creativa si literatura - alte ateliere si evenimente

Descopera personajele de poveste prin Teatru (7-12 ani)

Copiilor le plac povestile. Obiectivul pricipal al acestui...  [Citeste mai mult]

Atelier de povesti si creativitate (5-9 ani)

Poveşti. Personaje. Jocuri. O incursiune minunată în...  [Citeste mai mult]