Violeta Neamtu

 

De-a lungul timpului, mi-a placut sa fotografiez locurile prin care am trait sau am calatorit. In total 20 de tari, dintre care as aminti de Peru, Kosovo, Mali sau Iordania nu doar pentru ca sunt atat de diferite de tara mea, ca peisaj si cultura, ci si pentru ca am petrecut lungi perioade de timp in fiecare dintre ele.

Incepand din 2004, am lucrat ca fotojurnalist pentru revista Regard, precum si pentru cateva site-uri si reviste (Terra Magazin, unde am publicat peste 15 reportaje si fotoreportaje in anul 2007, in calitate de corespondent in Peru si Bolivia; portalul acasa.ro, site-ul de stiri b365.ro)

La sfarsitul anului 2011 am castigat o bursa in antropologie in Africa, in statul Mali, unde am predat cursuri de fotografie pentru adulti, adolescenti si copii in cadrul Agentiei Universitare a Francofoniei, dar si in cadrul unor universitati si scoli locale.

Acesta a fost momentul in care am realizat ca imi place foarte mult sa lucrez cu cei mici, astfel ca, din 2013, ma implic activ in educatia copiilor in cadrul Liceului Francez Anna de Noailles din Bucuresti.

Cel mai recent proiect al meu este expozitia Copiii africanilor care cuprinde imagini culese in perioada in care am locuit in Mali. Expozitia mea s-a plimbat deja prin mai multe locuri din tara: Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, Muzeul de Arta din Timisoara, Institutul Francez din Iasi, iar in acest moment se afla la Centrul de Studii Africane din Cluj.

Studii specifice:

Am urmat cursul de Fotografie de presa (2004) organizat de Centrul de Jurnalism Independent si coordonat de Bogdan Cristel, reprezentantul Reuters in Romania.

De asemenea, am urmat cursul O poetic─â fotografic─â – Fotografii care absorb (2009) sustinut de Francisc Mraz la Fundatia Calea Victoriei.