Jules Verne și invențiile extraordinare din epoca 1900 (8-12 ani)

 

Dragi copii, cu siguranță ați auzit de scriitorul francez Jules Verne (1828-1905), iar mulți dintre voi poate au și început să îi citescă romanele. Dar ca să înțelegem mai bine călătoriile și aventurile fantastice imaginate de romancier, trebuie să ne oprim asupra epocii în care a trăit.

Veți fi uimiți să aflați că Insula misterioasă, 20.ooo de leghe sub mări, Ocolul pământului în 80 de zile, De la pâmânt la lună au fost inspirate de modul în care vedeau oamenii de atunci viitorul și, mai ales, noile descoperiri tehnice de la sfârșitul secolului XIX (fotografia, automobilul, cinematograful, telefonul). În jurul anului 1900, nenumărate descoperiri i-au făcut pe străbunicii noștri să se gândească la viitor și să înceapă să născocească tot felul de povești și imagini legate de vremurile care vor veni. Așa au apărut aventuri fantastice, călătorii inimaginabile și tot felul de locuri misterioase, unde nu se putea ajunge decât cu ajutorul unor nave inventate de învățați plini de multă imaginație și curaj.

Dacă vreți să aflați cum arăta lumea care l-a inspirat pe Jules Verne, să înțelegeți mai bine de ce și-a imaginat așa viitorul și ce este un roman science-fiction, vă invit la un atelier interactiv. Ne vom amuza, împreună, cu nenumărate desene, fotografii și invenții din epocă, vom descoperi ce este un gramofon, cum arăta primul telefon, vom viziona și comenta un film faimos, inspirat de un roman a lui Verne (Georges Méliès, Voyage dans la Lune/Călătorie pe Lună, 1902) și nu vom uita nici de câteva experimente inedite, din epocă.

Atelierul se adresează tuturor copiilor curioși, care doresc să descopere și să înțeleagă universul lui Jules Verne dintr-o perspectivă interdisciplinară. Nu ne vom opri doar asupra fenomenelor ce țin de fantastic, ci vom încerca să încadrăm aventurile eroilor într-un context socio-cultural.

Imagine sus din filmul – Ocolul pamintului in 80 de zile, 1956

Imagine jos – masina de la inceputul sec XX condusa de o doamna.


Alte ateliere si evenimente cu Monica Neațu

Introducere in Istoria Artei pentru copii (minim 11 ani)

intalnire cu 50 de capodopere ale artei europene Istoria...  [Citeste mai mult]

William Shakespeare și minunata poveste a teatrului elisabetan

Dragi copii ați fost vreodată la teatru? Sunteți curioși...  [Citeste mai mult]

Povesti despre pirati, corsari, exploratori si regine

Dragi copii, ce ați zice sa plecăm într-o călătorie...  [Citeste mai mult]

Istorie, Cultura si Civilizatie - alte ateliere si evenimente

Atelier de Arhitectura pentru copii - Case cu povesti (7-12 ani)

Iata ce multe casute! Unele au acoperisuri mai inalte,...  [Citeste mai mult]

Leonardo da Vinci – un creator de geniu și invențiile sale minunate (8-12 ani)

Dragi copii, vreți să aflați povestea unui inventator de...  [Citeste mai mult]

Cele șapte minuni ale Antichității și povestea lor misterioasă (8-12 ani)

Dragi copii, ați auzit de legenda celor șapte minuni ale...  [Citeste mai mult]