Introducere in Istoria Artei pentru copii (minim 11 ani)

 

intalnire cu 50 de capodopere ale artei europene

Istoria civilizației europene pare, la prima vedere, un lucru complicat, evenimentele sunt numeroase, multe dintre ele plictisitoare, iar aventura pare să lipsească din toată această poveste. Și totuși, dacă lucrurile nu stau chiar așa? Dacă dincolo de evenimente se ascund niște oameni și niște imagini minunate, amuzante și teribil de apropiate de lumea noastră. Vă invit la un atelier interactiv, unde ne vom familiariza cu operele de artă, vom afla povestea autorilor lor, dar și a epocilor în care au fost create.

Cu ajutorul unor imagini emblematice vom încerca să înțelegem și să identificăm stiluri diverse, vom afla secretele ascunse în diverse cărți vechi și tablouri. La sfârșit, ne vom elabora propriul album de artă, care ne va ajuta în recunoașterea epocilor istorice și a operelor de artă asociate. În călătoria noastră prin cultura europeană, călăuze ne vor fi nenumărate imagini, fragmente din filme documentare și mai ales curiozitatea voastră. Atelierul se adresează tuturor tinerilor curioși, care doresc să înțeleagă o operă de artă, să o situeze într-un context social și cultural, să afle cum îi pot descifra secretele și modul în care ea a influențat și încă influențează privitorii.

La sfârșitul cursului, participanții vor primi cele 50 de imagini în format electronic și o schemă a cursului pentru a-și elabora propriul lor album de artă, în funcție de preferințe, dar și de cunostințele acumulate.

Temele celor cinci ateliere sunt:

1. De la preistorie la civilizația greco-romană. Picturile rupestre din peștera Lascaux; Arta cicladelor – sursă de inspirație pentru arta modernă. Arta miceniană – Masca lui Agamemnon. Grecia arhaică – Kuros și Kora.

Grecia clasică. Miron – Discobolul, Phidias – friza Partheonului. Praxiteles – Afrodita din Cnidos. Două sculpturi celebre – Victoria din Samothrace și Venus din Milo.

Artă etruscă. Sarcofagul soților.

Roma și triumful politic – Columna lui Traian și Arcul lui Constantin. Sacru și profan – Colosseumul și Panteonul.  Scene din viața cotidiană – frescele din casa Vetius (Pompei).

2. Misteriosul ev mediu și începuturile Renașterii. Arta creștină – Mozaicurile de la Ravenna. Misterul unui manuscris celebru – Book of Kells (secretul din interiorul literelor). Tapiseria de la Bayeux – de la eveniment istoric la banda desenată. De la romanic la gotic: Eva, catedrala din Autun și îngerul zâmbitor de la Reims. Scene din viață cotidiană: frații Limbourg – Les Très Riches Heures de Jean de Berry. Secretele unei tapiserii celebre – Doamna cu licornul.

Cum a început Renașterea?  Simone Martini-Buna Vestire. Giotto – Frescele din capela dell’Arena.

3. Strălucirea Renașterii și Barocul. Gloria ItalieiBotticelli, Primăvara. Leonardo da Vinci, Mona Lisa. Raphael, Portretul lui Balthassare Castiglione. Veronese, Nunta din Cana.  Tehnica caricaturilor – Giuseppe Arcimboldo, Anotimpurile. Capela sixtină – religie și artă. Lumea nordului. Jan Van Eyck, Soții Arnolfini. Johannes Vermeer, Tânără cu perlă. Strălucirea Spaniei – Diego Velázquez, Las Meninas. Vârstele omului – Rembrandt – seria de autoportrete.

4. Europa modernă. Farmecul Rococoului. Palatul de la Versailles. Antoine Watteau, Pierrot și Pelerinaj în insula  Cythera.  Farmecul copilăriei.  Jean Siméon Chardin, Copil cu titirez. Elisabeth-Louise Vigée-Le Brun, Doamna  Vigée-Le Brun și fiica sa. Secolul XIX și Romantismul. Jean Auguste Dominique Ingres, Domnișoara Rivière. Un eveniment politic transpus într-un tablou: Jacques Louis David – Încoronarea lui Napoleon.

5. Arta și viața cotidiană Impresioniștii.  Edouard Manet și Claude Manet – Gara Saint-Lazare.  Claude Monet – Femei în grădină, Nuferii.  Edgar Degas, Lecția de balet. Pierre Auguste Renoir – Doamna Georges Charpentier și copiii săi. Vincent Van Gogh, Camera din Arles. Experimentele secolului XX. Art nouveau sau stilul Jules Verne. Afișele lui Mucha. Gustav Klimt-Portretul Mädei Primavesi. Georges Braque, Femeia cu chitară.  Piet Mondrian și copozițiile sale. Niki de Saint-Phalle, Nana Neagră. Cum privim arta contemporană?

Imagine sus – Sandro Botticelli, Primavara

imagine jos – Jean Siméon Chardin “Baloanele de săpun”

Imagine preluată de aici:

http://thisblueboy.tumblr.com/page/164


Alte ateliere si evenimente cu Monica Neațu

Jules Verne și invențiile extraordinare din epoca 1900 (8-12 ani)

Dragi copii, cu siguranță ați auzit de scriitorul francez...  [Citeste mai mult]

William Shakespeare și minunata poveste a teatrului elisabetan

Dragi copii ați fost vreodată la teatru? Sunteți curioși...  [Citeste mai mult]

Povesti despre pirati, corsari, exploratori si regine

Dragi copii, ce ați zice sa plecăm într-o călătorie...  [Citeste mai mult]

Arte plastice - alte ateliere si evenimente

curs desen copii

Curs de Desen: compoziție, perspectivă, construcție (9-13 ani)

Desenul este una dintre tehnicile cele mai îndrăgite de...  [Citeste mai mult]

Curs de pictura pentru copii - Intalniri cu mari pictori (8-13)

Cu acest atelier, ii invitam pe cei mici sa isi exerseze...  [Citeste mai mult]

Atelier de Arhitectura pentru copii - Case cu povesti (7-12 ani)

Iata ce multe casute! Unele au acoperisuri mai inalte,...  [Citeste mai mult]