Atelier de Scriere creativă și inventat Povești (8-12 ani)

 

Bucuria născocirii unei lumi cu personaje şi reguli construite după bunul tău plac se aseamănă cu fericirea inventării unui joc nou. Scopul acestui atelier este de a-i învăţa pe copii să-şi folosească imaginaţia pentru a se juca cu cuvintele. Vom citi poveşti (basme populare, poveşti anglo-saxone, poveşti clasice) şi ne vom imagina personaje noi. Vom explora lumi trecute şi lumi care n-ar exista dacă nu le-am făuri noi.

În cadrul fiecărui atelier ne vom juca de-a povestitorii, vom trage personaje la sorţi, vom continua poveşti sau ne vom imagina alt deznodământ pentru cele deja spuse. Exerciţiile de scriere creativă le vor stimula imaginaţia copiilor şi-i vor ajuta să creeze texte cu unghiuri unice de abordare şi învăţături desprinse din orizontul personal.

Tematica atelierelor:

Atelier 1 – Cum intrăm în lumea poveştilor şi cine ne aşteaptă acolo?

 • Geografia poveştii- Lumi şi tărâmuri
 • Formule specifice
 • Poveştile populare
 • Personaje

Poveştile populare ascund lumi trecute, cu animale şi întâmplări fantastice pe care le cunoaştem astăzi numai pentru că străbunii noştrii au avut grijă să spună poveşti la gura sobei.

Poveştile mai noi folosesc obiecte, situaţii şi un limbaj mai apropiat de zilele noastre, sau chiar de viitor. Într-o poveste de astăzi putem să găsim extratereştri isteţi, maşini vorbitoare, navete spaţiale care zboară cu sirop de zmeură în rezervor.

Atelier 2 – De unde vin poveştile

Oamenii au spus dintotdeauna poveşti şi le-au transmis din generaţie în generaţie, fie prin muzică, fie prin poezie, fie prin istorisiri cu fir narativ. Charles Perrault și fraţii Grimm au ajuns la poveşti magice invitând oameni la ei acasă şi punându-i să le povestească (nobilii ştiau poveşti de la servitori, servitorii le auziseră din bătrâni şi tot aşa).

Vom discuta astfel despre poveştile clasice, despre obstacolele pe care le depăşesc personajele şi despre morala extrasă din fiecare poveste. Apoi vom căuta să găsim poveşti noi, auzite de la părinţi sau de la bunici.

Atelier 3 – Noţiuni de compoziţie şi exerciţii de scriere creativă. Jocuri cu poveşti

O poveste nu este doar despre ce s-a întâmplat ci şi despre cum povestim ce s-a întâmplat.

Copiii vor învăţa să construiască scene şi momente, în funcţie de mesajul pe care vor să-l transmită. O să inventăm poveşti cu suspans, poveşti cu emoţie sau poveşti caraghioase şi o să învăţăm să grăbim sau să potolim ritmul acţiunii.

Atelier 4 – Personajele. Cum arată cele pe care le-am mai văzut, cum imaginăm un personaj nou, numai al nostru? Dacă aş fi personaj de poveste, cum aş arăta?

Copiii vor învăţa să observe personaje reale din viaţa de zi cu zi şi să le confere puteri şi trăsături fizice speciale care să le permită să intre în lumea poveştilor.

 • Zâne
 • Spiriduşi
 • Animale fabuloase
 • Ajutoare
 • Vrăjitori
 • Zgripţuroaice
 • Muma Pădurii

Atelier 5 – Vocea unui povestitor. Motivaţii pentru a scrie

Hans Christian Andersen se adresa direct cititorilor, aproape ca un bunic care îţi spune o poveste. Învăţăm formule prin care să ne ţinem cititorii aproape şi diferite tipuri de voci.

De ce sunt importante poveştile?

Ce învăţăm din poveşti?

Ce învăţăm povestind?

Vom lucra pe texte de: Donald Bisset Gara care nu voia să stea locului, Rudyard Kipling Cum a fost scrisă prima scrisoare și Cum a fost descoperit alfabetul, Hans Christian AndersenPăstoriţa şi coşarulPetre Ispirescu Sarea în bucatePoveşti nemuritoare

Va rugam tineti cont de faptul ca atelierele noastre nu se adreseaza copiilor cu nevoi speciale.

imaginea este preluata de aici: http://www.artrusse.ca/fairytales/firebird.htm


Alte ateliere si evenimente cu Ana Maria Ciobanu

Atelier de jurnalism narativ pentru adolescenti (14-18 ani)

„Life itself is the most wonderful fairytale of all”....  [Citeste mai mult]
atelier de scriere creativa pentru copii

Atelier de scriere creativa pentru copii (9-12 ani)

Bucuria născocirii unei lumi cu personaje şi reguli...  [Citeste mai mult]

Scriere creativa si literatura - alte ateliere si evenimente

Descopera personajele de poveste prin Teatru (7-12 ani)

Copiilor le plac povestile. Obiectivul pricipal al acestui...  [Citeste mai mult]

Atelier de povesti si creativitate (5-9 ani)

Poveşti. Personaje. Jocuri. O incursiune minunată în...  [Citeste mai mult]